Ко се родио, кажу, има двадесет милиона предака!

Да бисмо се родили потребно је имати: 2 родитеља 4 деде и баке 8 прађедова и прабаба 16 чукунђедова и чукунбаба 32 наврдедова и наврбаба 64 курђела 128 курђупа 256 курлебала 512 сукурдова 1024 сурдепача 2048 парђупана 4096 ожмикура 8192 курајбера 16384 сајкатава 32768 белих орлова Укупно је током протеклих 15 генерација потребно 32768 претка, а све је то око 500 година пре него што смо рођени. Застаните на тренутак и размислите.... Колико је овде само било судбина, ликова, животних победа и пораза? Колико се људи тек требало родити - а није, јер су им преци давали животе да би други могли живети? Поштуј и памти своје претке, без њих не би било ни тебе!

Претражи овај блог

субота, 9. април 2011.

Умирућа Србија и коментари / Мирослав Лукић (познатији под псеудоним Белатукадруз)


07/04/2011 16:21

Умирућа Србија

ПИСМА

Недавно сам видео ТВ-емисију о селу негде на Старој планини, у источној Србији. Причали су људи средњих година о својим домовима, о своме селу које остаје без људи, о пропадању кућа, о нестанку економије коју су претежно чинила стада, о свему што је чинило живот.
Рођен сам у Београду, отац и деда живели су у Београду.
Нисам имао никакав осећај да ми недостаје село мојих предака док сам био млађи. Међутим, како је време пролазило и године се слагале, схватио сам да град не може да пружи онај осећај завичаја који може село.
У средњем, обично већ породично консолидованом добу, људи почињу да се сећају завичајних места, старих породичних кућа и имања која су опустела. Али тада је већ касно за ревитализацију сеоског амбијента
, за стварање модерних здравих и економски вредних животних простора. Нема више у селима људи, нема у селима деце. Школе су празне. Све је мање деце иу градовима. Цела нација стари као да је уклета, а младе жене све мање желе да граде своје домаћинство и здраву породицу и да рађају лепу децу!
Зашто је све то тако? Какав смо ми то народ? Власт се бори за територију земље, а слепа је пред све бржим нестанком сопственог народа. Никакве идеје како зауставити умирање Србије!?!
Мирослав Лукић, Београд

Коментари (1)

JoskoЈоско | 2011/04/08 03:06
Господине, србијанска политика и политицари су били превисе заузети отимањем и насилном крадјом (бивси изгубљени ратови) од суседа и, то је Нжалост један од главних разлога за сав немар према самој Србији.


Мирослав Лукић, познатији под књижевним псеудонимом Белатукадруз. - Последњих дана звало ме је барем двадесетак пријатеља и познаника да ми честита на добром чланку о Умирућој Србији, објављеном у београдском Данасу. Свима сам морао да понављам да текст није мој, да је то писмо написао неки други човек кога лично не познајем, а има исто име и презиме. Чланак је врстан - у ствари, на најкраћи могући начин износи стравичну истину о другој Србији, оној непознатој, обраслој маховином. .. 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари који садрже увреде и неистине биће обрисани

ПРЕТРАЖИВАЧ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"